Article

A punt la 4a edició d'Undàrius, el festival de cultura popular i tradicional de Girona

14 / 06 / 2017

Undàrius, festival de cultura popular i tradicional de Girona, celebra la seva 4a edició del 30 de juny al 2 de juliol en diversos espais de la ciutat. I com en anteriors edicions el comerç de la ciutat li dona el seu suport. Amb vocació transfronterera i dedicat a la cultura popular i tradicional, catalana i occitana, és un festival obert i connectat amb altres cultures populars europees. Així doncs, ofereix una programació diversa i extensa, i proposa un gran nombre de tallers, cursos, concerts, balls i espectacles.

Vinculat al projecte ‘Girona, Ciutat de Festivals’ i lligat al Campus de Cultura Popular de Girona, Undàrius té com a eixos vertebradors la música i molt especialment el ball folk i tradicional així com també la cançó improvisada, polifònica folk i tradicional. Per altra banda, la segona faceta del festival és la divulgació de tradicions, gastronomia i artesania popular. En aquest sentit, la proposta està molt consolidada, destacant per la seva originalitat i per ser aixopluc de molts altres registres de la cultura: imatgeria festival, castells, sardanes, jocs tradicionals, història local...

El festival treballa per ser un estímul per a la cultura popular catalana, donant-li la veu que es mereix. A més, aposta per la internacionalització, amb la presència al llarg d’aquests anys de referents principals i continguts de la Gasconha, el Poetou, el Piemont, l’Alvèrnha, el Lengadòc, Galiza, Euskal Herria,  Breizh, Eire...a més, naturalment, de Catalunya, la Catalunya Nord, el País Valencià i les Illes Balears que hi tenen un clar protagonisme i són un dels trets distintius. Aquesta programació internacional de qualitat ha fet que avui el festival sigui ja conegut dins el circuit folk europeu i rebi bons tractaments de les publicacions i fòrums especialitzats.  

Undàrius busca consolidar-se dins l’oferta cultural de l’Euroregió definida pel triangle Barcelona – Tolosa– Montpeller, dins la qual Girona ocupa una posició privilegiada. El projecte va néixer com a conseqüència de la inexistència d’un Festival amb característiques semblants a Catalunya. A França, Itàlia, Bèlgica o Alemanya festivals similars mouen milers de persones i formen part del circuit de folk europeu. Així doncs, l’objectiu era crear una proposta que es situés en el mapa europeu dels grans festivals de cultura popular, amb Girona com a escenari ideal.

Programació extensa i diversa amb la música com a principal protagonista

L’Undàrius es caracteritza per oferir una programació molt diversa i extensa amb la música en directe com a element central del Festival. Els concerts i balls són el plat fort del festival: La primera nit, divendres 30 de juny, la Plaça dels Jurats acollirà els concerts de Duo Absynthe, Les Zéoles i Laüsa. Duo Absynthe són Aurélien Claranbaux i Sylvain Letourneau, un duet d’improvisació folk que farà ballar el públic amb la seva proposta que barreja la música tradicional amb el rap i el rock. Les Zéoles, un acordió diatònic i un acordió cromàtic, és un grup de Montepeller, un duet de música de ball format per Amélie Denarié i Anne Guinot. Per últim, Laüsa és una banda formada per quatre membres que amb la seva música volen transcendir els codis establerts i obrir noves perspectives dins la música tradicional.

Al llarg de dissabte 1 de juliol tindran lloc diversos espectacles i exhibicions: un espectacle de danses tradicionals amb l’Esbart Fontcoberta, una exhibició del Ball de Gitanes de Lliçà de Vall i una ballada de Sardanes amb la Cobla Contemporània. A més, Cocanha, Shillelagh i Frères Guichen seran els grups encarregats d’animar la nit a la Plaça dels Jurats. Cohana és un grup amb l’occità com a llengua principal i amb la cançó tradicional al centre del repertori. Shillelagh és, segurament, un dels grups de música popular i tradicional més coneguts, format per Gabriel Lenoir, Aurélien Tanghe i Benjamin Macke. Per últim, els germans Jean-Charles i Fred Guichen seran els encarregats de tancar la vetallada, amb el seu grup Frères Guichen.

Posaran fi a la programació musical de l’Undàrius els concerts prgogramats per diumenge 2 de juliol al Centre Cívic Sant Narcís: Gabriel Lenoir, violinista i membre de Shillelagh presentarà la seva música refelx de les zones de Flandes, Valònia, Poitou i l’Auvergne. Després, el Trio Loubelya tocarà les seves composicions originals amb acordió, contrabiax, saxofon i clarinet i per últim, els mallorquins AL-Mayurqa, presentaran la seva música mediterrania, fent una lectura actual de la música més tradicional.

A més, durant els tres dies del Festival es podrà participar de fins a 9 tallers de diferents temàtiques entre els que destaquen, entre d’altres: un taller d’acordió diatònic amb Benjamin Macke, música professional i membre del conegut grup Shillelagh, un de Danses de Flandes amb Gabriel Lenoir, company de grup de Macke, un de danses bretones a càrrec de l’associació Catalunya /Breizh i, per als més petits, un taller de capgrossos a càrrec de la colla gegantera la Fal·lera Gironina, on els més petits podran construir el seu propi cagrós i participar en una cercavila.

L’Undàrius també proposa quatre xerrades per aquells que vulguin aprofundir en la temàtica: Fra Valentí serà a Girona per presentar el seu llibre ‘Tornar als remeis de sempre’, editat per la Col·lecció de l’Ermità; els Marrecs de Salt parlaran de Fer castells en terra de sardanes i l’actor i director del Fitag, Martí Perafarrer, parlarà del teatre popular com a eina cohesionadora de pobles i cultura. Per últim, la renombrada artista belga Barbara Van Hoestenberghe exposarà la seva recerca i revisió de la cançó popular.

Per acabar de completar la programació, al llarg de l’Undàrius, hi haurà també dues cercaviles, una amb els gegants de l’Esquerra del Ter i els Gegants de Santa Eugènia i una altra amb la Mula Baba, la mulassa de Girona, que transforma el seu cos en un teatret de titelles. A més, hi haurà també una visita guaida a la catedral de la mà de Jordi Terol.

A punt la 4a edició d'Undàrius, el festival de cultura popular i tradicional de Girona
FacebookTwitterLinkedin