Article

Nou èxit de la llegendària cursa popular del carrer Nou de Girona

17 / 10 / 2021

El comerç de Girona, les seves institucions i col·laboradors aplaudeixen la celebració aquest diumenge de la cursa popular del carrer Nou, que després d’una edició interrompuda a causa de la pandèmia, ha tornat a omplir la ciutat en la seva 42a edició. Josep Maria Arnal, de l’Hospitalet Atletisme, i Jess Martín, del club AA Palamós, han estat els guanyadors absoluts de la prova estrella dels 10 km, amb un temps de 31:25 i 34:46 respectivament. Boubacar Sabaly (CA Lloret), amb un temps de 15:28, bat un nou rècord en la cursa dels 5 km, i Rebeca Suárez (La Sansi), amb un temps de 18:37, ha estat la primera classificada femenina en aquesta distància.

Juan Berenguel, nascut al 1947, s’ha endut el trofeu honorífic Antoni Juliol al corredor de més edat, en la categoria masculina, i Maria Pilar Díaz del 1959, en la categoria femenina. En la categoria d'empresa ha guanyat l’equip de Jordi Gutiérrez-Trety en categoria masculina i DG Runners, en categoria mixta.

La segona i tercera posició en el pòdium dels 10 km ha estat en categoria masculina per Arnau Turon (Nan Oliveras Team), amb un temps de 32:30 minuts, i per Albert Crifòfol (AA Palamós), amb un temps de 32:39 minuts. En categoria femenina, la segona classificada ha estat Michelle Flipo, amb un temps de 35:47 minuts, i Alba Batlle (GEiEG), la tercera, amb un temps de 38:50 minuts.

Pel que fa a la prova dels 5 km, el segon i tercer classificats en categoria masculina han estat Freddy Ovett, amb un temps de 15:59 minuts, i Víctor da Costa (Fast Competicio), amb un temps de 16 minuts. En categoria femenina, ho han estat Txell Jarque (CE Katoa Barcelona), amb un temps de 20:12 minuts, i Anna Bardalet (GEiEG), amb un temps de 20:32 minuts.

El pòdium de la milla urbana en modalitat infantil ha estat per a Jana Font i Genís Prats (GEiEG), amb un temps de 06:23 i 05:43 respectivament. Els primers classificats en la categoria junior han estat Irina Tallardà, amb un temps de 06:52 minuts, i Oleguer Esteo, amb 06:17 minuts. En modalitat absoluta, el primer classificat ha estat Eduard Xargay, amb un temps de 06:29 minuts. Sadurní Romero (Lloret la Selva), amb un temps de 07:09 minuts, i Josep Maria García, amb un temps de 08:52 minuts, s’han endut el trofeu de la milla urbana dels veterans.

Cursa solidària a favor del Rotary Club de Girona

La cursa ha mantingut en aquesta nova edició el caràcter solidari i així, un any més, una part de la recaptació de les inscripcions de les diferents modalitats anirà a benefici del Rotary Club de Girona, que destinarà l’import a un projecte d’investigació sobre l’autisme i als projectes socials de la Fundació Girona Est. El Rotary Club Girona ha col·laborat amb l’organització de la cursa del comerç amb 50 voluntaris.

Entrega de premis al carrer Nou

Aquest any tota l’organització de la cursa s’ha desenvolupat seguint les indicacions del Procicat en matèria de seguretat a causa de la pandèmia. Aquest fet ha condicionat també l’acte de lliurament de premis que s’ha fet de manera excepcional íntegrament al carrer Nou, cenyit als tres primers classificats absoluts en categoria femenina i masculina de les proves dels 5 km i dels 10 km, i al trofeu honorífic Antoni Juliol, premi als corredors de més edat.

Com en cada edició ha estat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, la responsable de donar el tret de sortida a les diferents proves, així com del lliurament dels trofeus. En l’acte també hi han participat el president de Girona Centre Eix Comercial, Josep Maria Noguer, el regidor d’Esports, Àdam Beltran, la regidora de l’àrea de Promoció Econòmica, Glòria Plana, el president del Rotary Club Girona, Albert Suñer, la presidenta de l’Atletisme Girona, Martí Valverde, i el president de Montepio Girona, Carles Aurich, patrocinador principal de la cursa. També ha estat fidel a la cita el gendre de l’Antoni Juliol, Josep Maria Masferrer, encarregat de lliurar el trofeu honorífic.

En acabar el lliurament de premis, els representants de Girona Centre Eix Comercial, Fotoinstant (direcció tècnica) i les institucions i entitats col·laborades han expressat la seva satisfacció de la nova edició de la mítica cursa del comerç gironí i n’han fet un bon balanç. Amb una participació de més de 1.600 corredors entre totes les proves, el president d’associació de comerciants, Josep Maria Noguer, s’ha mostrat agraït de la implicació de la ciutat i dels patrocinadors en la cursa i del treball fet pels voluntaris. Noguer ha destacat que aquest any “és especial” pel que ha significat poder tornar a organitzar la cursa, després de més d’un any i mig de pandèmia.

Enllaç a les classificacions de les proves competitives

La Cursa Popular del Carrer Nou, la cursa dels caminants, atletes i marxadors

La cursa popular del carrer Nou de Girona que avui s’ha tornat a celebrar és sens dubte la més popular de les comarques gironines en la seva categoria, i segurament la cursa que ha perdurat en el temps gràcies als seus valors: la popularitat, la participació, l’esportivitat, el civisme i la solidaritat. La cursa gironina per excel·lència és realment singular en els seus orígens, que no voldríem perdre ni oblidar.

La cursa popular del carrer Nou de Girona va néixer el 1979 per iniciativa d’uns pocs comerciants que volien donar vida al seu carrer i fer un regal a la ciutat. Els recursos eren escassos, però l’empenta dels creadors, la col·laboració de les institucions i les ganes de córrer dels gironins van suplir totes les mancances. És impossible, però, desxifrar totalment les claus de l’èxit d’aquest acte. Com totes les coses que triomfen, els fonaments s’arrelen parcialment en l’enigma. Però el cert és que la cursa ha arribat enguany al seu 40è aniversari amb el mateix esperit amb què va néixer i orgullosa dels atributs que s’ha guanyat amb el temps: la més popular i la més viva de les comarques gironines.

La decisió d’organitzar-la va partir d’un comerciant del carrer Nou, Jordi Gibert, amb la idea de promoure aquest carrer. La seva empremta va quedar latent en els comerciants del carrer Nou, que van decidir que la cursa havia de continuar. La filosofia d’aquest acte radicava en el seu caràcter popular i així s’ha mantingut fins avui dia. El seu reglament intacte diu textualment: “la cursa s’obrirà a totes les persones, sense límit d’edat, sexe o nacionalitat. És una cursa per caminants, atletes i marxadors”.

Certament, el pas del temps i les millores que s’han anat introduint cada any en l’organització no han malmès aquesta essència popular. Al contrari. La seva organització tècnica, la implicació de les institucions, entitats i empreses col·laboradores, el seu caràcter solidari i la participació dels ciutadans han contribuït a conservar-la i engrandir-la. Els comerciants, representats per Girona Centre Eix Comercial, diuen “seguirem endavant amb el compromís de continuar amb la nostra cursa”, aquesta cursa, que naixerà i morirà sempre en un dels carrers més emblemàtics de Girona i que començà precisament l’any que el carrer recuperà el seu nom originari, carrer Nou.

Quan hom retorna als inicis de la cursa no pot deixar de nomenar personatges com l’Antoni Juliol, Jordi Vidal o Josep Mª Masferrer (gendre de l’Antoni Juliol), tots ells membres del GEiEG, organització que ha col·laborat des del primer any amb la prova.

L’Antoni Juliol, un enamorat de l’atletisme també va participar en la gènesi de la Cursa Popular del Carrer Nou, i el seu esforç entusiasta per tirar la prova endavant s’actualitza cada any amb l’entrega d’un trofeu en memòria seva al primer classificat de més de 65 anys.

L’any 79, Jordi Vidal, president de la Secció d’Atletisme del GEiEG, i Antoni Juliol, secretari de la mateixa secció, van ser els que idearen el recorregut, entre altres aspectes. Juliol manifestava el seu entusiasme en un escrit que va publicar en el díptic de la primera cursa. Aquest n’és un fragment:

“L’esport està d’enhorabona. La iniciativa de l’associació Centre Comercial Carrer Nou de programar per les Fires una cursa popular per recinte de Girona, significarà un esdeveniment esportiu de sana alegria i la possibilitat de contemplar que l’esport por ésser practicat per tothom sense distinció de sexes i en el que no compta l’edat. Quan els responsables del Centre Comercial Carrer Nou ens varen demanar si volíem tenir cura de l’organització, ens posàrem seguidament a treballar i planejàrem un esborrany del recorregut i demés detalls necessaris per portar a bon terme la cursa”.

Descàrrega de fotografies. Autor. Girona Centre

Tret de sortida de la cursa estrella, la prova dels 10 km

Tret de sortida de la cursa dels 5 km

Pòdium categoria absoluta femenina dels 10 km

Pòdium categoria absoluta masculina dels 10 km

Pòdium categoria absoluta femenina dels 5 km

Pòdium categoria absoluta masculina dels 5 km

Trofeu Antoni Juliol als corredors de més edat

La cursa del comerç: tradició gironina i essència popular

Per a més informació us podeu posar en contacte amb: Plural Comunicació, gabinet de comunicació i premsa de Girona Centre Eix Comercial.  Tel. 972222370 – 678580347 – info@pluralcomunicacio.com

 

Nou èxit de la llegendària cursa popular del carrer Nou de Girona
FacebookTwitterLinkedin