Article

Girona Centre Eix Comercial renova el seu compromís amb “Sempre Acompanyats”

28 / 10 / 2021

L’associació Girona Centre Eix Comercial ha renovat el seu compromís amb el programa “Sempre Acompanyats”, un projecte impulsat per l’Ajuntament de Girona i a Fundació “la Caixa” al municipi de Girona, desplegat per abordar les situacions de soledat en les persones grans comptant amb la participació i implicació del màxim d’agents presents a la comunitat.

Actualment les persones majors de 65 anys representen el 19% de la població a Catalunya, i es preveu que aquest percentatge augmenti fins a un 30% al 2050. L’augment de l’esperança de vida és en primer lloc un èxit, però per altra banda suposa un repte social pel sorgiment de necessitats i situacions de dependència que poden sorgir connectades a aquest procés.

Per encarar el repte cal adaptar les actuacions envers les persones grans basades en l’acompanyament. Així, és necessari facilitar-los el desenvolupament d’una vida plena des del foment de les seves capacitats i recursos, i des del respecte pels seus drets i la seva dignitat, per tal d’assegurar la lliure presa de decisions des dels propis valors.

27/10/21 Signatura  del conveni de col·laboració per part del president de Girona Centre, Josep Maria Noguer, a l’EspaiCaixa a Girona. Pere Duran/Nord Media

Aquest repte obliga també a replantejar les estratègies d’atenció a les situacions de vulnerabilitat des de la innovació en les intervencions, per tal que situïn la persona gran al centre de l’acció i com a subjecte actiu de la seva situació i el seu procés d’envelliment. Però també han d’articular i empoderar la comunitat per tal de fomentar la construcció de xarxes de suport que previnguin i evitin les situacions de vulnerabilitat, i hi donin resposta, en concret, les situacions de soledat d’aquest col·lectiu.

Així s’ha constituït un Grup d’Acció Social format per diferents entitats compromeses amb el programa, procedents de diferents àrees de l’administració pública, entitats i associacions de la comunitat, per tal de col·laborar conjuntament, utilitzant els recursos, serveis i circuïts de la comunitat, i desplegant les eines i protocols complementaris requerits per al desplegament del programa.

Girona Centre Eix Comercial renova el seu compromís amb “Sempre Acompanyats”
FacebookTwitterLinkedin
Girona Centre Eix Comercial renova el seu compromís amb “Sempre Acompanyats”