Article

Reobrim el comerç, també els caps de setmana!

10 / 03 / 2021

Girona Centre Eix Comercial, en senyal de protesta, se suma a l'acció "Reobrim el comerç, també els caps de setmana", una acte simbòlic convocat per Pimec Comerç amb la complicitat de les associacions de comerç de Catalunya membres de la patronal, que es durà a terme el dissabte 13 de març. Els establiments comercials que vulguin pujaran la persiana per reclamar l’obertura de tot el comerç no essencial els caps de setmana. 

Com a ferms defensors del compliment de la llei i del marc normatiu del sector, recordem que la darrera Resolució SLT/612/2021, en el seu article 9.2, no permet l’accés al públic els dissabtes en aquells establiments comercials, no essencials, de venda al detall. Tanmateix, l’article 9.5 sí que permet establir sistemes de recollida al local dels productes adquirits per telèfon o via internet, garantint-ne una recollida esglaonada que eviti les aglomeracions tant a l’interior dels locals com en el seu accés. En la mesura que sigui possible, el lliurament ha d’evitar el contacte directe amb els clients. Per aquest motiu, es recomana a tots els comerços que se sumin a la protesta posar una taula o un precinte a l’entrada de l’establiment, anunciant que no és permès l’accés del públic, amb la finalitat d’evidenciar el compliment normatiu.

Et convidem a adherir-te al manifest, i fer visible aquesta reivindicació que ens afecta a tots els comerços. 

Atesa l’actual situació de tancament del comerç no essencial els caps de setmana, que s’acumula a una llarga llista de mesures limitatives que ha hagut d’afrontar el sector des del començament de la pandèmia, i a causa de la imperiosa necessitat de poder treballar per sobreviure, es reivindica a la Generalitat de Catalunya que cal recuperar la normalitat tot permetent l’obertura dels establiments, així com seguir treballant perquè el comerç continuï sent un referent de la seguretat envers la Covid-19.

Es demana a Procicat que per les pròximes mesures que hauran d’entrar en vigor a partir del dia 15 de març es permeti l’obertura de tot el comerç no essencial els caps de setmana, ja que aquest tancament suposa un greu perjudici pel comerç. 

  • El comerç no essencial acumula un tancament excessiu dels caps de setmana que comporta que no sigui viable la continuïtat de la seva activitat, ja que un gran nombre d’establiments es nodreixen de les vendes efectuades en aquests dies. En aquest sentit, és necessari recordar que, a més, no reben cap ajuda compensatòria per aquest tancament obligat.
  • El confinament comarcal també suposa que el comerç de molts territoris es vegi greument afectat per la manca de clients que podria tenir de les comarques limítrofs. Així, es fa evident el greuge comparatiu entre comarques més o menys poblades, més o menys dependents del turisme i amb més o menys facilitat d’aproveïment.
  • Els comerciants posen de manifest que, com a mínim en aquelles zones on és viable l’obertura comercial, cal permetre-la. Sobretot en aquelles localitats costaneres o d’interior que depenen essencialment del consum que en realitzen els visitants.
  • El comerç ha demostrat que està fermament compromès amb la contenció de la pandèmia, per això ha adoptat totes les mesures proposades pel Procicat i les duu a terme amb exigència i rigor, tot i suposar un increment notable de les despeses (reducció dels aforaments, subministrament als clients de gel hidroalcohòlic, desinfecció de mercaderies, ventilació dels espais, etc.).

Per tot això, s’urgeix al Procicat a permetre, a partir del dia 15 de març, l’obertura de tot el comerç no essencial durant els caps de setmana i a eliminar les restriccions de limitació de superfície vigents. El control de la interacció social pot controlar-se sense afectar novament el comerç, el qual és un sector segur i que només demana, legítimament, poder seguir treballant.

 

 

 

Reobrim el comerç, també els caps de setmana!
FacebookTwitterLinkedin