Artículo

Girona reviu la Cursa Popular del Carrer Nou, amb un nou èxit de participació

16 / 10 / 2022

El comerç de proximitat de Girona, representat per l’agrupació Girona Centre Eix Comercial, ha celebrat avui un nou èxit de participació de la Cursa Popular del Carrer Nou, que arriba enguany a la seva 43a edició. La mítica cursa gironina, que recupera la normalitat desprès de dos anys marcats per la pandèmia, ha obtingut un nou èxit de participació, amb prop de 1.700 corredors, superant els 1.600 de l’any passat. Josep Maria Arnall (Jab Berga), que havia quedat en primera posició ja l’any passat, i Judit Pujol, han estat els guanyadors absoluts de la cursa dels 10 km, amb un temps 32:54 i 41:48 respectivament. Hamza Bouchallikh (GEiEG), amb un temps de 16:03, i Marta Gorgoll (Club Olímpic Farners), amb un temps de 20:46, han fet el pòdium en categoria absoluta de la distància dels 5 km.

Josep Masó, de 72 anys, i Mia Bosch, de 61 anys, s’han endut el trofeu honorífic Antoni Juliol al corredor de més edat, en les categories masculina i femenina.

La segona i tercera posició en el pòdium general dels 10 km ha estat en categoria masculina per a Abderrahim Ougra (GEiEG), amb un temps de 33:27, i per a Jimmy Whelan (Oxac), amb un temps de 33:45. En categoria femenina, la segona classificada ha estat Elisabet Bertran, amb un temps de 44:40, i Evelien Ruijters (TCM Maastricht), la tercera, amb un temps de 46:12.

Pel que fa a la prova dels 5 km, el segon i tercer classificats en categoria masculina han estat Víctor Da Costa (Fast Competició), i Francisco Javier Ruiz (Unicaja Jaen Paraiso interior) amb un temps de 16:22 i 16:31 respectivament. En categoria femenina, ho han estat Xisca Arbona (Beer Runners Girona), amb un temps de 22:02, i Sophie Harris,  amb un temps de 22:10 minuts.

Trofeus a les milles urbanes

El pòdium de la milla urbana en categoria femenina (milla 1) ha estat per a Jana Font (GEiEG) en categoria infantil (11-13 anys), amb un temps de 06:26, i per a Jana Seriñà (GEiEG) en categoria junior (14-17 anys), amb un temps 06:38. Joana Deulofeu, amb un temps de 06:47, i Sara Elizabeth Patterson (GEiEG), amb un temps de 06:29, han estat les guanyadores en les categories veteranes B (50-59 anys) i C (60-69 anys), respectivament. Per la seva banda, el pòdium dels veterans masculins ha estat per Albert Cebollero (Playas de Castellón), amb un temps de 05:22, i per a Jordi Villalba (Lluïsos de Mataró), amb un temps de 06:18, en categories A (36-49 anys) i C (60-69 anys), respectivament. Els trofeus de la milla 3 (masculina absoluta) ha estat per a Guillem Rubirola en categoria infantil, amb un temps de 05:17, i per a Ismael Boules en categoria junior, amb un temps de 05:26.

Els premis especials a la participació han estat per a les escoles Eiximenis, Alsines i Belloch. En total s’hauran repartit 39 trofeus. Es poden consultar totes les classificacions en aquest enllaç.

Els NFT innoven l’edició

Aquest any i per primera vegada en la història de les curses de la ciutat, els participants de la Cursa del Carrer Nou podran adquirir el seu actiu digital col·leccionable (NFT). Aquest NFT és la certificació digital que conté el temps fet pel participant en finalitzar la prova, el seu dorsal i nom, a més d’una medalla 3D commemorativa de l’edició. L’objectiu és oferir als corredors l’oportunitat de crear el seu propi “àlbum” de reptes esportius assolits.

A partir de demà, els participants de les proves competitives rebran un correu i les instruccions, molt senzilles, per adquirir el seu NFT, per un import de 3 euros. La plataforma Myoo proporciona el servei de custòdia i l’atenció personalitzada al participant.

Un diumenge festiu

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el regidor d’Urbanisme i Activitats, Lluís Martí, han donat el tret de sortida a les diferents proves. Ambdós, acompanyats pel president de Girona Eix Comercial, Josep Maria Noguer, i el membre de la seva Junta de Govern, Quim Gubau, han lliurat els trofeus i premis. També hi han participat en l’acte de lliurament els representants de l’Atletisme Girona, els patrocinadors de la cursa (Montepio Girona, Abelenda Advocats, Coffe Center, Interesport Akilia i Alma, entre d’altres), a més de representants del Rotary Club Girona. Per la seva banda, el gendre de l’Antoni Juliol, Josep Maria Masferrer, ha estat l’encarregat de lliurar el trofeu honorífic.

Cal destacar que la cursa repeteix solidaritat amb els rotaris gironins. El Club, que aporta uns 50 voluntaris a la cursa, destinarà la donació al projecte d’El Trampolí, una organització dedicada a l’atenció de persones amb una discapacitat intel·lectual i síndrome de down.

Tant Girona Centre Eix Comercial, com la direcció tècnica de la cursa (Fotoinstant) i les institucions han fet un balanç “molt positiu” de l’edició. En opinió del president d’associació de comerciants, Josep Maria Noguer, “aquesta cursa és una festa i Girona la viu així”. Noguer també ha expressat la seva satisfacció per la participació i ha agraït la implicació de la ciutat, dels clubs esportius i dels patrocinadors. També ha posat de relleu el treball dels voluntaris i “les ganes de córrer dels gironins”.

La Cursa Popular del Carrer Nou, la cursa dels caminants, atletes i marxadors

La cursa popular del carrer Nou de Girona que avui s’ha tornat a celebrar és sens dubte la més popular de les comarques gironines en la seva categoria, i segurament la cursa que ha perdurat en el temps gràcies als seus valors: la popularitat, la participació, l’esportivitat, el civisme i la solidaritat. La cursa gironina per excel·lència és realment singular en els seus orígens, que no voldríem perdre ni oblidar.

La cursa popular del carrer Nou de Girona va néixer el 1979 per iniciativa d’uns pocs comerciants que volien donar vida al seu carrer i fer un regal a la ciutat. Els recursos eren escassos, però l’empenta dels creadors, la col·laboració de les institucions i les ganes de córrer dels gironins van suplir totes les mancances. És impossible, però, desxifrar totalment les claus de l’èxit d’aquest acte. Com totes les coses que triomfen, els fonaments s’arrelen parcialment en l’enigma. Però el cert és que la cursa ha arribat enguany la seva 43a edició, amb el mateix esperit amb què va néixer i orgullosa dels atributs que s’ha guanyat amb el temps: la més popular i la més viva de les comarques gironines.

La decisió d’organitzar-la va partir d’un comerciant del carrer Nou, Jordi Gibert, amb la idea de promoure aquest carrer. La seva empremta va quedar latent en els comerciants del carrer Nou, que van decidir que la cursa havia de continuar. La filosofia d’aquest acte radicava en el seu caràcter popular i així s’ha mantingut fins avui dia. El seu reglament intacte diu textualment: “la cursa s’obrirà a totes les persones, sense límit d’edat, sexe o nacionalitat. És una cursa per caminants, atletes i marxadors”.

Certament, el pas del temps i les millores que s’han anat introduint cada any en l’organització no han malmès aquesta essència popular. Al contrari. La seva organització tècnica, la implicació de les institucions, entitats i empreses col·laboradores, el seu caràcter solidari i la participació dels ciutadans han contribuït a conservar-la i engrandir-la. Els comerciants, representats per Girona Centre Eix Comercial, diuen “seguirem endavant amb el compromís de continuar amb la nostra cursa”, aquesta cursa, que naixerà i morirà sempre en un dels carrers més emblemàtics de Girona i que començà precisament l’any que el carrer recuperà el seu nom originari, carrer Nou.

Quan hom retorna als inicis de la cursa no pot deixar de nomenar personatges com l’Antoni Juliol, Jordi Vidal o Josep Mª Masferrer (gendre de l’Antoni Juliol), tots ells membres del GEiEG, organització que ha col·laborat des del primer any amb la prova.

L’Antoni Juliol, un enamorat de l’atletisme també va participar en la gènesi de la Cursa Popular del Carrer Nou, i el seu esforç entusiasta per tirar la prova endavant s’actualitza cada any amb l’entrega d’un trofeu en memòria seva al primer classificat de més de 65 anys.

L’any 79, Jordi Vidal, president de la Secció d’Atletisme del GEiEG, i Antoni Juliol, secretari de la mateixa secció, van ser els que idearen el recorregut, entre altres aspectes. Juliol manifestava el seu entusiasme en un escrit que va publicar en el díptic de la primera cursa. Aquest n’és un fragment:

“L’esport està d’enhorabona. La iniciativa de l’associació Centre Comercial Carrer Nou de programar per les Fires una cursa popular per recinte de Girona, significarà un esdeveniment esportiu de sana alegria i la possibilitat de contemplar que l’esport por ésser practicat per tothom sense distinció de sexes i en el que no compta l’edat. Quan els responsables del Centre Comercial Carrer Nou ens varen demanar si volíem tenir cura de l’organització, ens posàrem seguidament a treballar i planejàrem un esborrany del recorregut i demés detalls necessaris per portar a bon terme la cursa”.

Sortida de la cursa dels 10 km Autor Jordi Renart

Arribada del guanyador de la cursa dels 10 km. Autor Jordi Renart

Moment de la sortida de la cursa dels 10 km. Autor Jordi Renart

Sortida de la cursa dels 5 km. Autor Girona Centre

Alguns dels trofeus: Foto 1 - Foto 2 - Foto 3 - Autor. Girona Centre 

Per a més informació us podeu posar en contacte amb: Plural Comunicació, gabinet de comunicació i premsa de Girona Centre Eix Comercial.  Tel. 972222370 – 678580347 – info@pluralcomunicacio.com

 

 

Girona reviu la Cursa Popular del  Carrer Nou, amb un nou èxit de participació
FacebookTwitterLinkedin