Article

El comerç s’adhereix a la campanya Sempre acompanyats per detectar i prevenir situacions de vulnerabilitat entre la gent gran

16 / 09 / 2015

L’associació de comerciants Girona Centre Eix Comercial s’ha adherit a la campanya Sempre acompanyats, impulsada per l’Obra Social ”la Caixa”, la Creu Roja i l’Ajuntament de Girona per prevenir la soledat no volguda de la gent gran i contribuir així a la detecció i prevenció de situacions de vulnerabilitat d’aquest col•lectiu. El programa, iniciat a mode de prova pilot a la zona del centre de la ciutat, concretament al Barri Vell i al Barri del Mercadal, té com a objectiu reduir el nombre de casos de soledat no volguda de persones grans, a través d'un nou model d'intervenció comunitària que inclou accions de caràcter preventiu i intervenció directa dels casos detectats per millorar la qualitat de vida dels avis. En aquest context, els establiments comercials hi tenen un paper “clau” segons ha explicat el president de Girona Centre Eix Comercial, Josep Maria Noguer, “especialment aquells on les persones grans són clients habituals i poden detectar fàcilment la seva solitud o que en un moment donat a aquell client li passa quelcom”.

Segons dades aportades per l’estudi realitzat per endegar el programa, a Girona, les persones majors de 65 anys representen el 14,23% de la població, i d’aquestes, el 42,92% són més grans de 80 anys. Al centre de la ciutat, on estan ubicats el barri Vell i el Mercadal, un 17,25% de la població viu sola i el 29,20% són majors de 65 anys (455 persones). Per tal d’estudiar quina és la percepció de l’envelliment i la soledat no desitjada al territori, s’han realitzat unes enquestes telefòniques que revelen que a Girona el 92% considera que la soledat no desitjada és un problema molt o bastant important, i el 42% afirma conèixer alguna persona en aquesta situació.

Personal de Girona Centre i de la Creu Roja estan visitant els comerços associats de la zona per informar-los de la campanya i de com han d’actuar davant d’una sospita de situació de vulnerabilitat. L’establiment disposarà d’una fitxa que emplenarà si detecta cap cas. Aquesta fitxa es lliurarà als voluntaris del programa que faran el seguiment de la campanya als comerços amb visita presencial als diferents establiments. El programa també posa a disposició el telèfon 900 365 222, atès des del Centre de Coordinació de la Creu Roja, a on el comerç i la ciutadania en general pot informar de casos de situacions de solitud; també es pot col•laborar amb el programa participant en alguna de les activitats. A través d’aquest telèfon, les persones grans que es trobin en aquesta situació poden demanar suport.

Actualment, a més del comerços associats a Girona Centre Eix Comercial, treballen en el programa els Serveis Socials, la Policia de proximitat i d’atenció a la víctima, Mossos d’Esquadra, Creu Roja a Girona, Càritas Interparroquial de Girona, el CAP Santa Clara, la Unitat d’atenció a la ciutadania de l’Hospital Josep Trueta, l’EspaiCaixa Girona, el Centre Cívic Barri Mercadal Espai Cívic Mercadal, les parròquies del Mercadal i del Carme, Agència Salut Pública de Catalunya, Servei municipal d’Atenció a la Gent i Dependència, l’Equip Municipal de Promoció de la Salut i el SEM.

El projecte Sempre acompanyats s'emmarca en el programa de gent gran que l'Obra Social "la Caixa" duu a terme a Girona, a través de l’EspaiCaixa Girona, en els que han participat un total de 21.743 usuaris al llarg del 2014.

Per a més informació us podeu posar en contacte amb:
Plural Comunicació, gabinet de comunicació i premsa de Girona Centre Eix Comercial. Tel. 972 222370 – info@pluralcomunicacio.com

 

El comerç s’adhereix a la campanya Sempre acompanyats per detectar i prevenir situacions de vulnerabilitat entre la gent gran
FacebookTwitterLinkedin